Laat een terugbelverzoek achter

Holmatro

Vakgebied
Spuitgieten
Branche
Apparatenbouw

In haar zoektocht voor nieuwe, holle draagbeugels komt Holmatro uit bij Promatrix. Gasinjectie spuitgieten was precies de oplossing die ze zochten.

Holmatro

Vakgebied
Spuitgieten
Branche
Apparatenbouw

In haar zoektocht voor nieuwe, holle draagbeugels komt Holmatro uit bij Promatrix. Gasinjectie spuitgieten was precies de oplossing die ze zochten.

In haar zoektocht voor nieuwe draagbeugels komt Holmatro uit bij Promatrix. Een partij waar ze al langer spuitgietwerk aan uitbesteden, maar nog niet eerder een complex ontwikkeltraject mee hebben doorlopen. ‘We hadden voor de draagbeugel van onze nieuwste lijn Pentheon redgereedschap het idee dat het anders moest dan we gewend waren.’

“Voorheen hadden we zware, stalen draagbeugels”, verteld Rene van Eindhoven, Senior Research Engineer bij Holmatro. Hij is sinds de start van het project in 2017 betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe draagbeugels voor hun gereedschap. “Later zijn we overgegaan naar aluminium beugels, die snel verbogen en beschadigden als het gereedschap klem kwam te zitten. Daarnaast waren ze behoorlijk duur. Dit bij elkaar opgeteld zorgden ervoor dat we helemaal opnieuw wilden nadenken over een oplossing voor de beugels.”

Goedkopere productietechnologie

“We waren op zoek naar een goedkopere productietechnologie. Al snel kwam het idee voor kunststofspuitgieten naar boven, maar hier was niet meteen iedereen enthousiast over. Er wordt vaak ruw met ons gereedschap omgegaan en we wilden natuurlijk niet dat een draagbeugel afbreekt. Het had hierdoor best wat voeten in de aarde om het vertrouwen in kunststof te winnen en om het gevoel te krijgen dat het een een haalbare oplossing was.”

kunststof beugel spuitgieten

Gasinjectie spuitgieten

“We zijn daarom in gesprek gegaan met onze ontwikkelpartner. Zij kwamen met het voorstel voor gasinjectie spuitgieten. Hiermee kun je een hol, langwerpig spuitgietmodel van kunststof maken. Precies de oplossing die wij zochten. We zagen grote kansen in deze richting en hebben al in de researchfase een proefmatrijs bij Promatrix besteld. Een niet voor de hand liggende stap, aangezien matrijzen niet goedkoop zijn. Doordat we Promatrix al kenden durfden we deze stap toch te nemen. Ze maken matrijzen in alumunium waardoor ze deze relatief goedkoop aanbieden. Daarnaast vonden we het erg fijn dat ze hun eigen matrijzen in Nederland maken en snel en kosten-efficiënt kunnen bijschaven waar nodig. Dat paste precies bij de prototype fase waarin wij zaten.”

Proeftest meteen een schot in de roos

“Met de matrijs konden we een eerste ‘proof of concept’ laten spuitgieten. De gedachte was om het gasinjectie spuitgieten met meerdere materialen te testen, maar de eerste proeftesten met het materiaal dat Promatrix had voorgesteld waren meteen een schot in de roos. Die kregen we namelijk niet kapot. We konden het gereedschap met de beugels laten stuiteren en indrukken tot een behoorlijke vervorming. Dan nog kwamen ze terug in de originele staat. Ook tijdens onze laboratoriumtesten waar we met een hydraulische cilinder tegen alle hoeken en kanten van de beugel aandrukten. Dat deden we bij hoge temperaturen van 55 °C graden en bij lage temperaturen van -20 °C graden. Als laatste hebben we valtesten uitgevoerd door het gereedschap een aantal meter in de lucht te gooien en op de grond te laten stuiteren. Al deze testen waren overtuigend. Vanuit daar was het een no-brainer om door te gaan. De oplossing is kosteneffectief, ergonomisch, krasbestendig, ziet er visueel goed uit én kan goed tegen vervorming.”

Holmatro kunststof draagbeugel

Veel vormvrijheid met kunststof

“Met spuitgieten heb je veel meer vormvrijheid dan met aluminium. Het feit dat het materiaal hol is en kan meebuigen is echt een groot voordeel. Dat, als de beugel wordt bekrast, deze niet scherp wordt en het onderliggende materiaal dezelfde kleur heeft is ook erg fijn. Een laatste bijkomstigheid aan de kunststof oplossing die Promatrix biedt is het verwerken van zes LED-lampjes in de beugel, die met kabeltjes moeten om aan de batterij te worden verbonden. Doordat de beugel hol is kregen we de mogelijkheid dit netjes in de beugel te verwerken.”

Ruimdenkende en meedenkende mensen

“Voor Promatrix was ons ontwerp met drie holle spaken ook nieuw. Zonder harde beloften te doen gingen zij de uitdaging aan, met een heel mooi resultaat. Er werken ruimdenkende en meedenkende mensen die niet in problemen denken maar in oplossingen. De samenwerking verliep hierdoor erg soepel. Ook in de toekomst werken we graag op deze manier met elkaar aan nieuwe producten.”

×

Doe hier uw aanvraag

×

Laat een terugbelverzoek achter

Privacyrichtlijnen(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.