Laat een terugbelverzoek achter

Veelgestelde vragen

Lees hier de meest gestelde vragen over matrijzenbouw en spuitgieten. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Matrijzen

Wat is een matrijs?

Een matrijs is een mal die wordt gebruikt voor het vervaardigen van een kunststofproduct. De matrijs bestaat uit twee helften die tijdens het proces tegen elkaar aan zitten. De ene helft vormt veelal de buitenzijde van het product, de andere helft de binnenzijde.

Wat houdt krimp in?

De kunststof wordt op hoge temperatuur in de matrijs geïnjecteerd. In de matrijs koelt de kunststof af. Als iets afkoelt treedt krimpt op, zo ook bij kunststof. De mate van krimp hangt onder andere af van het type kunststof. Om het product de juiste maatvoering te geven, dient er altijd rekening te worden gehouden met de krimpfactor van de kunststof.

Wat zijn uitstoters?

Uitstoters zijn (meestal) stalen pennen die er voor zorgen dat een afgekoeld product uit de matrijs wordt geduwd.

Wat is een hotrunnersysteem?

Een hotrunnersysteem is een verwarmd buizensysteem dat ervoor zorgt dat de kunststof vloeibaar blijft en derhalve op meerdere punten in een matrijs kan worden geïnjecteerd.

Wat zijn de verschillen tussen een stalen matrijs en een aluminium matrijs?

Er zijn diverse verschillen tussen aluminium en stalen matrijzen. De belangrijkste verschillen zijn de kosten, de verwerkingstijd, de duurzaamheid en warmtegeleiding.

De kosten voor een aluminium matrijs zijn lager dan voor een stalen matrijs. Dit komt vooral door de bewerkingstijd. Het frezen van een vorm kost in aluminium minder tijd dan in staal. Hierdoor zijn er minder machine-uren nodig, waardoor de kosten lager zijn. De kortere bewerkingstijd van aluminium zorgt niet alleen voor lagere kosten. De tijd waarin de matrijs kan worden vervaardigd is ook korter. Dit zorgt ook dat de doorlooptijd van ontwerp tot aan productie korter is.

De duurzaamheid van een stalen matrijs ligt hoger dan die van een aluminium matrijs. Een aluminium matrijs slijt sneller dan een stalen matrijs. Hierdoor is een aluminium matrijs vooral geschikt voor producten waarvan de oplages niet heel groot zijn. Doorgaans kunnen wij een shotgarantie van 25.000 tot soms wel 100.000 stuks afgeven voor een aluminium matrijs. Dit is afhankelijk van de productgeometrie alsmede van de kunststofsoort die wordt gebruikt.

Aluminium heeft een betere warmtegeleiding dan staal. Dit betekent dat een product uit een aluminium matrijs een meer geleidelijk koeltraject heeft doorlopen dan uit een stalen matrijs. Dit resulteert vaak in een strakker/rechter product. Daarnaast is door de betere warmtegeleiding de cyclustijd bij een aluminium matrijs korter dan bij een stalen matrijs. Een kortere cyclustijd zorgt weer voor een lagere productprijs.

Wat zijn de voordelen van een aluminium matrijs?

Er zit een aantal voordelen verbonden aan een aluminium matrijs ten opzichte van een stalen matrijs. De verwerking van aluminium gaat sneller dan staal. Hierdoor is een snellere doorlooptijd mogelijk en zijn de kosten lager. Daarnaast heeft aluminium een snellere warmtegeleiding waardoor de cyclustijd van het spuitgietproces korter wordt. Een kortere cyclustijd zorgt weer voor een lagere prijs. De snellere geleiding zorgt ook nog eens voor een gelijkmatige afkoeling van het product waardoor het product minder de neiging heeft om krom te trekken.

Hoe verhoudt zich de levensduur van een aluminium matrijs tot die van een stalen matrijs?

De levensduur hangt samen met het materiaal waarmee gespuitgiet wordt. Bij PP, PE, PS en dergelijke stoffen is er nauwelijks verschil in levensduur. Bij moeilijk verwerkbare kunststoffen is de standtijd van een stalen matrijs langer. Met aluminium matrijzen valt een productieaantal van zeker 25.000 delen te behalen.

Wat is het gevolg van de snellere warmtegeleiding van aluminium ten opzichte van staal?

De snelle warmtegeleiding van aluminium heeft als gevolg dat de afkoeling van het product gelijkmatiger verloopt. Daardoor ontstaat er minder spanning en zullen producten minder neigen tot kromtrekken. Een tweede voordeel heeft te maken met de kortere cyclustijd; bij producten uit PP en PE valt een besparing te realiseren tot dertig procent. Kortom; de snellere warmtegeleiding leidt tot tijdwinst en lagere productiekosten.

Moet het productontwerp zoals bepaald voor spuitgieten met een traditionele matrijs, worden aangepast als we kiezen voor een matrijs van aluminium?

Nee, het maakt voor de productie niet uit of dit plaats vindt met behulp van een aluminium – of een stalen matrijs. De constructie van de matrijs is wel anders.

Zijn aluminium matrijzen voor hele kleine, hoog gedetailleerde delen met dunne kernen minder geschikt?

In hoofdlijnen klopt dit. Bij aluminium matrijzen zijn de kleine, dunne kernen breukgevoeliger dan bij staal. Voor prototypes zijn dit soort delen wel goed te produceren, maar voor series niet.

Is aluminium alleen geschikt voor kleine matrijzen?

Aluminium is geschikt voor kleine, maar zeker ook voor grote matrijzen. Bij grote volumes komt immers de tijdwinst die te behalen valt bij de verspaning, nog meer tot z’n recht. Promatrix produceert matrijzen met afmetingen tot 2500 x 1200 x 1000 mm.

In hoeverre zijn aluminium matrijzen hoogglans te polijsten?

Aluminium matrijzen zijn, in vergelijking tot stalen matrijzen, gemakkelijker en sneller hoogglans te polijsten.

Zijn aluminium matrijzen ook geschikt voor glasgevulde materialen?

Een hoge glasvulling heeft als gevolg dat de aluminium matrijs sneller slijt dan een stalen matrijs, met name bij het aanspuitpunt. Toch treedt zichtbare of meetbare slijtage niet snel op. De ervaring leert dat aluminium matrijzen te verkiezen zijn boven een traditionele stalen matrijs bij een productie tot 20.000 delen glasgevuld materiaal.

Is het mogelijk om aluminium goed te textureren?

Aluminium is, net als staal, goed te textureren. Het textureren van stalen of aluminium matrijzen, gebeurt volgens dezelfde textureringstechnieken.

Is aluminium alleen geschikt als open/dicht matrijs?

Nee, hier geldt hetzelfde als bij staal. Het is goed mogelijk om aluminium matrijzen uit te voeren met schuiven en andere ontvormingsmechanismes.

Is een beschadiging in een aluminium matrijs goed te herstellen?

Net als staal is aluminium goed te lassen. Beschadigingen kunnen dus ook in een aluminium matrijs worden gerepareerd door middel van lassen.

Wat betekent CAD?

CAD staat voor Computer Aided Design. Met behulp van een CAD-systeem wordt het matrijsontwerp gemaakt. CAD wordt toegepast op het maken van een matrijsontwerp met behulp van de computer.

Wat is CAM?

CAM staat voor Computer Aided Manufacturing. CAM is de software waarmee de programma’s gemaakt worden voor de freesmachines. De freesmachines draaien vervolgens het gehele programma af.

Wat is een CNC-freesmachine?

CNC staat voor Computer Numerical Control. Een CNC-freesmachine is een computergestuurde freesmachine. Wanneer een product op de freesmachine is geplaatst, kan de machine onbemand het gemaakte CAM-programma afdraaien.

Wat is een robotcel?

Een aantal van onze freesmachines is voorzien van een robotcel. Deze robot vormt de automatisering van de CNC-freesmachine. Met deze automatisering is het mogelijk om gereedschappen en producten te wisselen op de freesmachine. Hierdoor is het mogelijk om 24/7 onbemand te frezen.

Spuitgieten

Wat is spuitgieten?

Tijdens het spuitgietproces worden kunststofkorrels (granulaat) door verwarming vloeibaar gemaakt en in de matrijs geïnjecteerd. De kunststof die in de matrijs komt koelt af en stolt. Nadat het product is afgekoeld en gestold, gaan de matrijshelften van elkaar af waarna het product kan worden uitgenomen.

Welke kunststoffen verwerken jullie?

Wij verwerken de meest voorkomende kunststoffen, zoals ABS, PC, PMMA, PA, POM, PP, PE en PS. We verwerken ook kunststoffen met toevoeging van glasvezels, mineraal of talk. Ook verwerken we bioplastics en gerecyclede kunststoffen.

Wat is hogedruk spuitgieten?

Hoge drukspuitgieten is een techniek waarbij kunststof met enorme druk in de matrijs wordt gespoten. Deze techniek is geschikt voor producten met een wanddikte tot maximaal zo’n vijf mm.

Wat is gasinjectie?

Gasinjectie is een techniek om in te zetten bij producten met een grote wanddikte. Tijdens het spuitgietproces wordt gas geïnjecteerd, zodat de binnenkant hol blijft. Het kunststof wordt door het gas tegen de matrijs aan geduwd en vormt zo de buitenkant van een product.

Wat is 2K spuitgieten?

2k spuitgieten staat voor tweecomponenten spuitgieten en vindt plaats wanneer twee of meer kunststof materialen één product moeten gaan vormen. Eerst wordt materiaal één in de holte gespoten, dan wordt de holte in de matrijs gewijzigd en daarna spuiten we materiaal twee in. Met deze techniek worden combinaties van harde en zachte kunststoffen gemaakt.

Wat is thermoplastisch schuimgieten (TSG)?

Thermoplastisch schuimgieten (TSG) wordt ook wel lage druk schuimgieten genoemd. Er wordt aan de kunststof korrels een schuim (ook wel chemisch blaasmiddel) toegevoegd, dat bij het smelten van de kunststof actief wordt. Dit zorgt ervoor dat de kunststof in de matrijs gaat expanderen. Het is met deze techniek mogelijk om dikwandige producten te maken.

Wat is de cyclustijd?

De cyclustijd is de tijd die de machine nodig heeft voor de productie van één product. Van het dichtlopen van de matrijs en het injecteren van de kunststof, tot aan het koelen en uitstoten van het product.

×

Doe hier uw aanvraag

×

Laat een terugbelverzoek achter

Privacyrichtlijnen(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.