Laat een terugbelverzoek achter

Spuitgieten met een toevoeging van schuim

Promatrix maakt gebruik van verschillende techniek om producten in elke vorm te kunnen spuitgieten. Maak kennis met één van deze technieken: Thermoplastisch schuimgieten (TSG).

Lees meer
08-02-2024
Blog

Kunststof spuitgieten kan in elke vorm. Voor een aantal vormen is het toepassen van een extra techniek nodig, om tot het juiste product te komen. Eén van deze technieken is het thermoplastisch schuimgieten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een blaasmiddel. Als Nederlands spuitgietbedrijf beheersen wij deze techniek uitstekend. Proces Engineer Albert Timmerarends vertelt over de voordelen en toepassingen van deze techniek.

“Thermoplastisch schuimgieten is een techniek die voornamelijk wordt gebruikt bij de productie van dikwandige, massieve kunststofproducten,” vertelt Albert. “Zonder het gebruik van deze techniek is er grote kans op kromme delen, inval en afwijkingen qua formaat. Het toevoegen van een blaasmiddel aan de vloeibare kunststof zorgt ervoor dat het materiaal gaat schuimen. Afhankelijk van het type blaasmiddel wordt deze actief bij een bepaalde temperatuur. Op het moment dat de druk op het gesmolten materiaal wegvalt, krijgt het blaasmiddel de gelegenheid om te expanderen. Dit gebeurt tijdens het injecteren van het materiaal in de matrijs.  Wanneer het blaasmiddel actief wordt, drukt het materiaal tegen de wand van de matrijs. Hierdoor ontstaat een dikwandig, strak product met minimale inval.”

Minder druk en minder materiaal nodig

“Een ander voordeel van TSG is dat je met lagere druk kunt spuitgieten. Dit komt omdat er door het gebruik van blaasmiddel nagenoeg geen tot helemaal geen nadruk toegepast wordt. Hierdoor is er minder kracht nodig om de matrijsdelen op elkaar te houden en kan er een machine met minder sluitkracht worden gebruikt. Een laatste reden waarom er voor TSG kan worden gekozen is het besparen op het gewicht van een product. Doordat de kunststof met TSG verder uitzet, en er geen nadruk toegepast wordt is er minder materiaal nodig en bespaart dit automatisch gewicht. Dit voordeel is niet alleen bij dikwandige producten (6 mm. en meer), maar ook bij producten met een dunnere wand (2,5 tot 3 mm.) van toepassing.”

Geschikt voor alle materialen

“Thermoplastisch schuimgieten kan bij alle materialen die wij verwerken worden toegepast, ook bij bioplastic en gerecycled plastic. Per type kunststof wordt er in samenwerking met de leverancier van blaasmiddelen gezocht naar een schuimmiddel dat voor de juiste toepassing werkt. Onderdelen die met TSG worden gemaakt zijn aan de buitenzijde minder homogeen van textuur en kleur. Is het uiterlijk van een product van belang, dan kan deze worden gelakt. Ook kan er met gebruik van gas-tegendruk het tijdstip van expanderen van het schuimmiddel beïnvloed worden. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat het blaasmiddel alleen in de kern van het product actief is en aan de buitenkant niet zichtbaar is.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Benieuwd of thermoplastisch spuitgieten de perfecte oplossing is voor uw producten? Onze opgedane kennis en ervaring zetten we graag voor u in. Bekijk onze website voor meer informatie of neem contact op via info@promatrix.nl

×

Doe hier uw aanvraag

×

Laat een terugbelverzoek achter

Privacyrichtlijnen(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.