Laat een terugbelverzoek achter

Het automatiseren van het spuitgietproces

Promatrix maakt steeds slimmer gebruik van het automatiseren van spuitgietprocessen.

Lees meer
14-12-2023
Blog

Er wordt in de techniek steeds vaker gebruikgemaakt van automatisering. Logische processen met duidelijke regels die voorheen veel menselijke arbeid kostten, worden vervangen door machines en robots. Ook bij Promatrix maken we slim gebruik van automatisering. En uiteraard zetten wij graag een stapje verder door te kijken naar het automatiseren van processen die niet direct voor de hand liggen. Albert Timmerarends en Michael, allebei Proces Engineer Spuiterij bij Promatrix, vertellen hierover.

De standaard processen zoals met de hand producten uit de machine halen zijn bij Promatrix sinds twee á drie jaar vervangen door robotarmen die de producten op een lopende band zetten. Ook het afknippen van de aanspuittak gaat bij de producten waar dat nodig is meestal automatisch. “Het spuitgieten van kunststofproducten is een continu proces,” vertelt Michael. “Wisselende tijden beïnvloeden dit proces negatief. Als je een persoon achter de machine zet, heb je niet exact hetzelfde tempo. Bij spuitgieten is het belangrijk dat je elke keer dezelfde cyclustijd hebt, elke keer dezelfde slag. Als je dat niet hebt, wisselt de kwaliteit van je product. Het automatiseren van dit proces heeft daarom een grote, positieve invloed op het product. Mogelijk met elk materiaal en in elke vorm.”

Nog betere kwaliteit en snelheid

“Naast de kwaliteit gaat het tempo omhoog,” vult Albert aan. “Op onze 300 tonner hadden we recent een product draaien waarvan we de eerste 10.000 stuks met de hand hebben gedaan. We deden tweeënhalve week over 2.500 stuks. Na het schrijven van een vrij eenvoudig robotprogramma deden we de andere 7.500 in één week. Een week later moesten we nogmaals 10.000 stuks van hetzelfde product draaien. Dit hebben we direct geautomatiseerd en de productie kostte ons daarna nog maar vier dagen. Door de automatisering kon de machine onbemand doordraaien, ook ’s avonds en ‘s nachts. Hierdoor verlaagt de doorlooptijd en kunnen we onze producten veel sneller aan onze klanten leveren.”

Afbeelding in het midden

Niet altijd de beste keuze

“Het wordt interessant om te automatiseren als een klant meer dan een kleine serie bestelt,” vertelt Michael. “Bij een product met 30 of 50 stuks duurt het uitdenken en maken van de automatisering langer dan het handwerk dat er tegenover staat. Daarnaast zijn er onderdelen die lastiger te automatiseren zijn, zoals het nabewerken van producten. Want hoe weet je zeker dat de robot altijd dezelfde handeling doet? Hoe garandeer je dat er altijd op de juiste plek een gat in je product wordt geboord? En hoe beperk je de tolerantie in je werkgebied? Daar moeten nauwkeurige programma’s voor worden ontworpen. Ook komend jaar gaan we hier verdere stappen in maken.”

Hoe wordt de automatisering gemaakt

“Zowel bij de aanvraag van nieuwe producten als bij de productie van bestaande series zijn we met automatiseren aan de slag,” vertelt Albert. “Bij het automatiseren van bestaande processen komt de opdracht via de manager van de spuitgieterij. Dan lopen we naar de tekenkamer en bespreken we de gripper die daarvoor moet worden gemaakt. Een gripper is de speciaal ontworpen kop voor op de standaard houder van de robotkop en is voor ieder product en iedere handeling anders. Zodra de wensen helder zijn bouwen we de gripper en het benodigde robotprogramma, zodat de robot aan de slag kan.”

Afbeelding in het midden

Interessant vanaf middelgrote series

“Bij elke nieuwe klant die producten afneemt met een minimaal oplage van bijvoorbeeld 5.000 stuks, denken we vanaf het begin van het proces mee over het automatiseren. Dan kunnen we al bij de start zorgen voor een optimaal matrijsontwerp, waar de automatisering van het spuitgietproces eenvoudig op toe te passen is. Hierbij wordt direct een eerste opzet van de gripper bedacht. Eén van onze tekenaars krijgt daarna de opdracht om de gripper tot in detail verder uit te werken. De benodigde onderdelen worden gemaakt door onze frezerij, onze 3D printer wordt ingezet of er worden onderdelen besteld. Daarna is het aan onze afbouw om naast de matrijzen van de klant ook de gripper samen te bouwen. Dan kan de automatisering van het spuitgietproces al tijdens het proefspuitgieten van de matrijs van start.”

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met het spuitgieten van uw kunststof producten? Onze opgedane kennis en ervaring zetten we graag voor u in. Bekijk onze website voor meer informatie of neem contact op via info@promatrix.nl

×

Doe hier uw aanvraag

×

Laat een terugbelverzoek achter

Privacyrichtlijnen(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.