Het automatiseren van het spuitgietproces
Promatrix maakt steeds slimmer gebruik van het automatiseren van spuitgietprocessen.
Duurzaamheid is al jaren belangrijk binnen veel bedrijven. Uiteraard is ook kunststof spuitgieterij Promatrix hier actief mee bezig.
Zo moet er worden gekeken naar het hergebruik van materiaal en moet plastic gemaakt van fossiele grondstoffen worden verminderd. Voor onze klanten verwerken we niet alleen virgin materiaal, maar worden ook bioplastic en gerecycled materiaal gebruikt. Wat zijn deze materialen en hoe worden ze verwerkt? Kees Langerak, Manager Spuitgiet & Afbouw, vertelt hierover.
“Bioplastic is gemaakt van biologisch afbreekbare materialen zoals suikerriet, houtvezels of mais. De materialen die wij krijgen om te verwerken zijn vaak mengvormen. Het is gewoon als polypropyleen te verwerken, dus er zit voor ons weinig extra werk of uitdaging aan. Ook zijn onze matrijzen en machines er geschikt voor. We hebben er nog niet heel vaak mee te maken gehad, maar zien de vraag ernaar groeien.”
“Wat we veel vaker zien is dat klanten kiezen voor gerecycled plastic. Veel klanten willen dat wij het materiaal van hun spuitgietproducten verzorgen. Vaak hebben wij hier dan een adviserende rol in, waarbij we altijd deze optie ter sprake brengen als een interessant alternatief. We zien dat klanten er zelf ook steeds meer naar vragen. In de automobielindustrie was het gebruik van gerecycled plastic een aantal jaar geleden nog ondenkbaar. Het is mooi om te zien dat ook zij steeds vaker gerecycled plastic als de norm beschouwen.”
“Het gerecyclede plastic dat wij verwerken wordt vaak heel netjes aangeleverd. Wij gebruiken zelf vaak Mafill bij producten waar mechanische eigenschappen niet belangrijk zijn. Daarbij is het plastic schoongemaakt, gesmolten en weer naar korrels teruggebracht. Het is heel prettig spul en verwerkt makkelijk. We hebben ook wel eens getest hoe maalgoed werkt. Dat is echt versnipperd materiaal, bijvoorbeeld van plastic bierkratten. Alle kleuren bij elkaar zorgen dat het een grauw en donker product wordt. Een klant heeft dan veel minder kleurenvrijheid. Daarnaast bleek het ingewikkelder te verwerken dan korrels. Er zit dus duidelijk verschil in gerecycled materiaal.”
“Een mooi circulair voorbeeld is van een van onze klant die schotten rondom sportvelden maakt. De steunen waar de schotten in vast worden gezet maken wij voor ze van het gerecyclede kunstgras dat van de sportvelden afkomt. Het kunstgras wordt gemalen en bij ons aangeleverd. Dit materiaal heeft wel wat extra aandacht nodig bij het verwerken omdat het een soort maalgoed is, maar levert uiteindelijk een mooi product op. Dat is nou echt super circulair en duurzaam.”