logo-promatrix.png

Woordenlijst

Wat is een matrijs?
Een matrijs is een mal / gereedschap waarmee een kunststof product gemaakt wordt.

Wat is spuitgieten?
Spuitgieten is de techniek waarbij verwarmde kunststof in een matrijs wordt gespoten. In de matrijs koelt de kunststof af. Zodra deze is afgekoeld gaan de matrijshelften van elkaar af en kan het product worden uitgepakt.

Wat is een hotrunnersysteem?
Een hotrunnersysteem is een verwarmd buizensysteem dat ervoor zorgt dat de kunststof vloeibaar blijft en derhalve op meerdere punten in een matrijs kan worden geïnjecteerd.

Wat betekent CAD?
CAD staat voor Computer Aided Design. Met behulp van een CAD-systeem wordt het matrijsontwerp gemaakt. CAD wordt toegepast  voor het maken van een matrijsontwerp met behulp van de computer.

Wat is CAM?
CAM staat voor Computer Aided Manufacturing. CAM is de software waarmee de programma’s gemaakt worden voor de freesmachines. De freesmachines draaien vervolgens het gehele programma af.

Wat is een CNC freesmachine?
CNC staat voor Computer Numerical Control. Een CNC-freesmachine is een computergestuurde freesmachine. Wanneer een product op de freesmachine is geplaatst, kan de machine onbemand het gemaakte CAM-programma afdraaien.

Wat is een robot cel?
Een aantal van onze freesmachines is voorzien van een robot cel. Deze robot vormt de automatisering van de CNC-freesmachine. Met deze automatisering is het mogelijk om gereedschappen en producten te wisselen op de freesmachine. Hierdoor is het mogelijk om 24/7 onbemand te frezen.

Wat houdt krimp in?
De kunststof wordt op hoge temperatuur in de matrijs geïnjecteerd. In de matrijs koelt de kunststof af. Als iets afkoelt treed krimpt op, zo ook bij kunststof. De mate van krimp hangt o.a. af van het type kunststof. Om het product de juiste maatvoering te geven, dient er altijd rekening te worden gehouden met de krimpfactor van de kunststof.

Wat zijn uitstoters?
Uitstoters zijn (meestal) stalen pennen die er voor zorgen dat een afgekoeld product uit de matrijs wordt geduwd.